Boşanma sürecinde anne ve babaların en fazla endişe duyduğu konulardan biri, çocuklarının velayetinin kime verileceğidir. Boşanmada velayet her zaman anneye mi verilir? Baba çocuğun velayetini alabilir mi? Çocuğun kiminle yaşamak istediği mahkeme kararını etkiler mi?
Türk hukukunda velayet konusunda belirleyici olan, anne veya babanın isteğinden önce çocuğun üstün yararıdır. Mahkeme, çocuğun hangi ebeveynin yanında daha sağlıklı, güvenli ve istikrarlı bir yaşam sürdürebileceğini değerlendirerek karar verir.
Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 182. maddesi kapsamında velayet düzenlemesi yapılırken çocuğun bakım, eğitim, sağlık ve gelişim ihtiyaçları dikkate alınır.
Mahkeme özellikle şu hususları değerlendirir:
- Çocuğun yaşı ve günlük bakım ihtiyaçları,
- Anne ve babanın yaşam koşulları,
- Çocuğun hangi ebeveynle daha güçlü duygusal bağ kurduğu,
- Çocuğun mevcut yaşam ve eğitim düzeni,
- Anne ve babanın çocuğun bakımını üstlenebilme durumu,
- Çocuğun yeterli olgunluğa ulaşmış olması hâlinde kendi görüşü.
Dolayısıyla velayet konusunda her aile için geçerli, önceden belirlenmiş tek bir sonuç bulunmamaktadır.
Küçük Yaştaki Çocuğun Velayeti Her Zaman Anneye mi Verilir?
Toplumda küçük çocukların velayetinin mutlaka anneye verileceği yönünde yaygın bir düşünce bulunmaktadır. Ancak kanunda böyle bir zorunluluk yoktur.
Özellikle küçük yaştaki çocukların bakım ihtiyaçları, anneyle kurdukları bağ ve mevcut yaşam düzenleri değerlendirmede önem taşıyabilir. Bununla birlikte çocuğun üstün yararı gerektiriyorsa velayetin babaya verilmesi de mümkündür.
Önemli olan çocuğun kaç yaşında olduğundan ziyade, o yaştaki ihtiyaçlarının hangi ebeveyn tarafından daha uygun şekilde karşılanabileceğidir.
Baba Çocuğun Velayetini Alabilir mi?
Evet. Babanın velayet talep etmesinin önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.
Annenin çocuğun bakımını ciddi biçimde ihmal etmesi, çocuğun güvenliğini tehlikeye düşüren koşulların bulunması veya babanın yanında yaşamanın çocuğun gelişimi bakımından daha uygun olduğunun belirlenmesi gibi durumlar velayet kararını etkileyebilir.
Ancak annenin çalışıyor olması, gelirinin düşük olması veya boşanmada kusurlu bulunması tek başına velayetin babaya verilmesini gerektirmez.
Çocuk Kaç Yaşında Kiminle Kalacağına Karar Verebilir?
Velayet davalarında sık sorulan sorulardan biri de çocuğun hangi yaşta anne veya babasını seçebileceğidir.
Türk hukukunda çocuğun velayet konusunda tek başına karar verebileceği belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, olayları değerlendirebilecek ve kendi düşüncesini ifade edebilecek olgunluğa ulaşan çocuğun görüşünün alınması gerekir.
Çocuğun tercihi önemlidir ancak mahkemeyi kesin olarak bağlamaz. Çocuğun istediği ebeveynin yanında yaşaması kendi yararına aykırıysa mahkeme farklı yönde karar verebilir.
Velayet Davasında Sosyal İnceleme Raporu Nedir?
Sosyal inceleme raporu, velayet konusunda mahkemenin değerlendirme yapmasına yardımcı olan uzman incelemesidir.
Uzmanlar tarafından anne ve babanın yaşam koşulları, çocukla ilişkileri, bakım imkânları ve çocuğun ihtiyaçları incelenebilir.
Ancak sosyal inceleme raporunda yer alan görüş, hâkim açısından mutlak bağlayıcı değildir.
Raporun eksik incelemeye dayanması, yalnızca bir ebeveynin koşullarını değerlendirmesi veya çocuğun görüşüyle çelişmesi hâlinde rapora itiraz edilmesi ve ek inceleme yapılmasının talep edilmesi mümkündür.
Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 16.04.2026 tarihli, 2026/1871 E. ve 2026/4287 K. sayılı kararında da çocuğun beyanı ile uzman raporu arasındaki çelişkinin giderilmesi ve gerektiğinde yeniden uzman incelemesi yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Boşanmada Aldatan Eş Velayeti Kaybeder mi?
Boşanmada sadakatsiz davranan eşin velayeti mutlaka kaybedeceği düşüncesi doğru değildir.
Eşler arasındaki boşanma kusuru ile ebeveynin çocuğun bakımını üstlenme yeterliliği birbirinden farklı konulardır.
Aldatma veya diğer kusurlu davranışlar, çocuğun güvenliğini ve gelişimini etkiledikleri ölçüde velayet değerlendirmesinde önem taşıyabilir.
Velayet Kararı Sonradan Değiştirilebilir mi?
Evet. Boşanma davasında verilen velayet kararı, koşulların değişmesi hâlinde yeniden değerlendirilebilir.
Çocuğun ihmal edilmesi, yaşam koşullarında önemli değişiklikler meydana gelmesi veya mevcut velayet düzeninin çocuğun yararına aykırı hâle gelmesi durumunda velayetin değiştirilmesi davası açılabilir.
Ayrıca velayet hakkına sahip ebeveynin diğer ebeveyn ile çocuk arasındaki kişisel ilişkiyi sürekli engellemesi de belirli koşullarda velayetin değiştirilmesine neden olabilir.
Velayet Davasında Hukuki Destek Neden Önemlidir?
Velayet uyuşmazlıklarında yalnızca anne veya babanın iddiaları değil, bu iddiaları destekleyen deliller, çocuğun mevcut yaşam koşulları ve uzman değerlendirmeleri de önem taşır.
Özellikle sosyal inceleme raporunun yetersiz hazırlanması, çocuğun görüşünün alınmaması veya çocuğun bakımına ilişkin önemli hususların mahkemeye sunulmaması, yargılamanın sonucunu etkileyebilir.
Bu nedenle velayet talebinde bulunmadan veya mevcut velayet kararının değiştirilmesini istemeden önce somut olayın hukuki açıdan değerlendirilmesi önemlidir.
Velayet Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Velayet ne anlama gelir?
Velayet, ergin olmayan çocuğun bakım, eğitim, korunma ve temsil edilmesine ilişkin anne ve babaya tanınan hak ve yükümlülüklerin bütünüdür.
Boşanmada velayet kime verilir?
Boşanmada velayet, çocuğun üstün yararı gözetilerek anneye veya babaya verilir. Mahkeme çocuğun yaşını, ihtiyaçlarını, ebeveynlerin yaşam koşullarını ve çocukla ilişkilerini değerlendirir.
Anlaşmalı boşanmada velayet kime verilir?
Anlaşmalı boşanmada anne ve baba velayet konusunda anlaşabilir. Ancak bu anlaşmanın geçerli olması için hâkimin çocuğun üstün yararına uygun bulması gerekir.
Aldatmada velayet kime verilir?
Aldatma, tek başına velayetin kaybedilmesine neden olmaz. Mahkeme, eşin sadakatsizliğinden ziyade çocuğun bakımını ve gelişimini etkileyen koşulları dikkate alır.
Geçici velayet kime verilir?
Boşanma davası devam ederken mahkeme, çocuğun dava süresince hangi ebeveynin yanında kalacağını belirleyebilir. Geçici velayet düzenlemesinde de çocuğun üstün yararı esas alınır.
Mahkemede velayet genellikle kime verilir?
Velayetin her zaman anneye veya babaya verilmesini öngören bir kural bulunmamaktadır. Özellikle küçük çocukların bakım ihtiyaçları önem taşımakla birlikte her olay kendi koşullarına göre değerlendirilir.
4 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
4 yaşındaki çocuğun velayetinde bakım ihtiyaçları, ebeveynlerle kurduğu duygusal bağ ve mevcut yaşam düzeni dikkate alınır. Annenin velayeti alması zorunlu değildir.
5 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
5 yaşındaki çocuğun velayeti, bakım ve gelişim ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılayabilecek ebeveyne verilir. Çocuğun mevcut düzeni ve ebeveynleriyle ilişkisi önemlidir.
6 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
6 yaşındaki çocuğun velayetinde okul hazırlığı, bakım koşulları, duygusal bağlar ve yaşam düzeni değerlendirilir. Yaş tek başına belirleyici değildir.
7 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
7 yaşındaki çocuğun velayetinde eğitim hayatı, sosyal çevresi ve ebeveynleriyle ilişkisi dikkate alınır. Yeterli olgunluğa ulaşmışsa çocuğun görüşü de alınmalıdır.
9 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
9 yaşındaki çocuğun görüşü, yeterli olgunluğa sahip olması hâlinde velayet değerlendirmesinde dikkate alınır. Ancak çocuğun tercihi mahkemeyi tek başına bağlamaz.
Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir?
Kanunda velayetin belirli bir yaşa kadar anneye verilmesini zorunlu kılan düzenleme bulunmamaktadır. Çocuğun yaşı ve ihtiyaçları değerlendirilerek anne veya baba lehine karar verilebilir.
Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez?
Annenin çocuğun bakımını ciddi biçimde ihmal etmesi, güvenliğini tehlikeye düşürmesi veya velayetin babaya verilmesinin çocuğun üstün yararına olduğunun belirlenmesi hâlinde velayet anneye verilmeyebilir.
Anne ve baba ölürse çocuğun velayeti kime verilir?
Ebeveynlerden biri ölürse velayet, kural olarak sağ kalan ebeveyne ait olur. Her iki ebeveynin ölümü hâlinde çocuk için vesayet düzenlemesi yapılır ve mahkeme tarafından vasi atanır.
18 yaşına girince velayet düşer mi?
Evet. Velayet kural olarak çocuğun 18 yaşını doldurarak ergin olmasıyla sona erer. Ancak evlenme veya mahkeme kararıyla daha önce ergin olunması da mümkündür.
Velayet ve vekâlet arasındaki fark nedir?
Velayet, anne ve babanın çocuk üzerindeki kanuni hak ve sorumluluklarını ifade eder. Vekâlet ise bir kişinin başka bir kişiyi belirli hukuki işlemlerde temsil etmesine yönelik yetkilendirmedir.
Velayet davasında çocuğun görüşü alınır mı?
Yeterli olgunluğa ulaşmış çocuğun görüşünün alınması gerekir. Ancak mahkeme, çocuğun tercihinden farklı bir karar verebilir; belirleyici ölçüt çocuğun üstün yararıdır.
Velayet kararı sonradan değiştirilebilir mi?
Evet. Çocuğun ihtiyaçlarında veya ebeveynlerin koşullarında önemli değişiklikler meydana gelmesi hâlinde velayetin değiştirilmesi davası açılabilir. Kararda yine çocuğun üstün yararı esas alınır.
Demireller Hukuk Bürosu, Aydın ve Nazilli başta olmak üzere boşanma, velayet, velayetin değiştirilmesi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin aile hukuku uyuşmazlıklarında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır.
Velayet konusunda haklarınızın ve başvurabileceğiniz hukuki yolların değerlendirilmesi için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazı genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Her velayet uyuşmazlığı, çocuğun üstün yararı ve somut olayın özellikleri çerçevesinde ayrıca değerlendirilmelidir.

Bir yanıt yazın